در گذشته در یک مقاله درباره علل پوسیدگی دندان توضیح داده بودیم. امروز در یک مقاله دیگر به توضیح نقش سلامت لثه ها در سلامت دهان و جسم افراد پرداختهایم. در این مقاله به معرفی بیماری های لثه میپردازیم. سپس توضیحاتی در مورد پیشگیری بیماری لثه ارائه میدهیم. پس با ما همراه باشید.
رعایت بهداشت دهان و دندان با سلامت عمومی بدن فرد رابطه مستقیم دارد و همه اعضاء بدن انسان با یکدیگر رابطه دارند و نقص و مشکل در یک عضو، باعث اختلال در عضوهای دیگر شده و بدن را دچار مشکل میکند. همچنین سلامت بودن لثهها امری مهم است زیرا ممکن است با بیماریهای لثه، خطر ابتلا به بیماریهایی مانند حمله قلبی و دیابت و همچنین زوال عقل افزایش پیدا میکند. بیماریهای لثه را باید جدی گرفت و برای درمان به موقع آنها اقدام کرد. بیماریهای لثه ممکن است انقدر خطرناک و جدی باشند که افراد را با خطر مرگ مواجه کند. در زیر به برخی موارد سلامت لثهها اشاره میکنیم.
بیماری های لثه :
خونریزی غیر عادیه لثهها و التهاب آنها در زمان مسواک زدن و یا تغییر رنگ دادن لثهها، نشانههایی از این است که سلامت لثه های شما در معرض خطر است و برای درمان آن باید به پزشک مراجعه کنید تا با حالت پیشرفته تری از بیماری لثه که آن را پریودنتیت مواجه نشوید. زمانی که لثه التهاب و ورم اولیه را دارد، بیماری در مرحله اول است و در این مرحله قابل برگشت و درمان است. بیماریهای لثه معمولا ناشی از عفونت باکتریایی است.
زمانی که بیماری لثه نادیده گرفته شود و یا در زمان مناسب پیگیری نشود باعث جدا شدن لثهها از دندان میشود و بافتهای دندان آسیب میبیند و عفونت زیاد باعث میشود که دندان لق شود و یا مجبور شوید که دندانهایتان را بکشید. علائم دیگری مانند احساس مزه بد در دهان، زخمهای خطرناک، بزاق بیش از حد در دهان،حساسیت به سرما و چرک بین دندانها؛ میتوانند علائم بیماریهای لثه باشد که باید جدی گرفته شود.
نقش تغذیه در سلامتی لثه :
دهان و دندان بسیار مهم هستند و همچنین لثهها نقش بسزایی در دهان دارند و با باکتریها مبارزه کرده و استخوانهای دهان را حفظ میکنند و برای دندانها نقش بسیار مهمی را ایفا میکنند. برای مراقبت از لثهها میتوانیم از غذاهای مغذی در وعدههای غذایی خود استفاده کنیم. استفاده از سبزیجات مثل اسفناج و کلم پیچ و سبزیجات برگدار و برگ سبزیها حاوی مقادیر زیادی ویتامبن و مواد معدنی مفید برای لثهها هستند و فیبر بالا آنها برای سلامتی لثهها مفید است.
همچنین از میوهها و مرکباتی که دارای ویتامین C هستند مانند پرتقال، کیوی، آناناس، فلفل و …. را در وعدههای غذایی خود اضافه کنید. محصولات لبنی هم باعث تقویت استخوان میشود زیرا دارای کلسیم و مواد معدنی بالایی هستند و باعث خنثی شدن اسیدهای دهانی میشود. این اسیدها بافت لثه و دندان را از بین میبرد و بیماری را تشدید میکند.
پیشگیری بیماری لثه :
اهمیت دادن به سلامتی دندانها و استفاده از مسواک و نخ دندان به صورت روزانه باعث میشود که سلامتی لثهها نیز تامین شود، زیرا با استفاده از این روشها و لوازم پلاکهای دندانی که روی سطوح دندان و لابلای آنها میماند را برداشته و از رشد کردن باکتریها در دهان جلوگیری میکنیم. همچنین استفاده از دهانشویه مناسب و آب نمک و ماساژ دادن لثهها به سالم ماندن آنها کمک بسیار میکند. زمانی که با مسواک زدن دندانها به خونریزی میافتند نباید مسواک زدن را ترک کرد، بلکه باید با احتیاط بیشتری این کار را انجام داد تا از تجمع پلاکها و باکتریها جلوگیری کرده و به بهبود لثهها کمک کنیم. جرم گیری به موقع دندانها نه تنها برای مینا دندان مضر نیست بلکه با برداشتن جرمها و پلاکهای میکروبی از سطح دندان به سلامت لثهها و دندانها کمک شایانی میکند.
عامل تشدید بیماری لثه :
ناهنجاریهای ژنتیکی:
ژنتیک یکی از عوامل مهم در زندگی انسانها میباشد و خصوصیات و ویژگیهای مختلفی به صورت ارثی به فرزندان انتقال داده میشود که یکی از آنها جنس دندانها و سلامت آنها میباشد. با رعایت نکات بهداشتی برای دهان و دندان میتوانیم از بروز بیماریهای پیشرفتهتر و خطرناک جلوگیری کنیم.
استعمال دخانیات:
یکی از عواملی که تاثیر زیادی در ابتلا به بیماریهای لثه را به وجود میآورد استفاده از سیگار و دخانیات میباشد. استفاده از سیگار باعث کاهش خونرسانی به بافت لثه و ایجاد پلاکهای میکروبی بر روی دندانها میشود و اجازه نمیدهد که مواد غذایی و اکسیژن به لثهها برسد و در نتیجه دچار عفونت و بیماریهایی مانند پریودنتال میشوند.
اضطراب و استرس:
وضعیت روحی و سلامت روان با سلامت دهان و دندان ارتباط مستقیمی دارد و استرس و اضطراب بر روی سلامت دندانها تاثیر زیادی می تواند داشته باشد. افرادی که دچار مشکلات روانی و رفتاری هستند نمیتوانند به صورت کامل به بهداشت دهان و دندان خود اهمیت بدهند و همچنین ممکن است که از رژیمهای غذایی نامناسب استفاده کنند که همگی بر روی سلامتشان تاثیرگذار است. استرس اثرات فیزیولوژی بر بدن میتواند بگذارد و باعث بشود که توانایی سیستم ایمنی بدن فرد کاهش پیدا کند و همچنین داروهایی که برای دهان خود استفاده میکنند باعث میشود دهان خشک شده و بزاق نمیتواند بعد از غذا دهان را شستشو دهد و باعث میشود که باکتریها به لثه حمله کرده و انها را متورم کند و همچنین باعث میشود دهان بوی بد بگیرد.
امیدواریم از خواندن مقاله نقش سلامت لثه ها لذت برده باشید. بیماری های لثه و همچنین پیشگیری بیماری لثه برای سلامت جسم مفید است. تیم دندانسازی تخصصی لترال آماده دریافت نظرات شما در مورد این مقاله است.