عموما در هنگام کشیدن دندان از مواد استریل و محلولهای مختلف استفاده میشود. در این مقاله بخش اول از ارزیابی تاثیر محلولهای استريل دندان كشیده شده بر استحکام باند برشی كامپوزيت به مینا برای شما قرار دادهایم.
امروزه دندانهای کشیده شده انسان به صورت رایج جهت آموزش دانشجویان و یا انجام مطالعات مختلف آزمایشگاهی مورد استفاده قرار میگیرند. از طرف دیگر ارزیابی مواد دندانی و فاکتورهای مرتبط با آنها، قبل از کاربرد کلینیکی، بر روی این نمونههای دندانی انجام میشود و پس از کسب نتایج مناسب و لازم، در کاربرد کلینیکی مورد استفاده قرار میگیرند. این دندانها ممکن است به دلایل مختلفی کشیده شوند از جمله پوسیدگی، بیماری پریودنتال، ضعف ساختار دندان، اهداف ارتودنسی، انجام درمانهای پروتزی و غیره.
از آن جایی که محیط دهانی، محیطی مملؤ از میکروارگانیسمها میباشد و در مجموع غیراستریل محسوب میشود، لذا دندانهای کشیده شده، حاوی انواع میکروارگانیسم بوده که خطر انتقال عفونت را ایجاد مینماید. میزان خطر هنگام کار بر روی دندانهای کشیده شده و به خصوص دندانهای تازه کشیده شده، مشابه با شرایط کلینیکی میباشد، به طوری که سازمان حفظ سلامت و ایمنی شغلی آمریکا در دستورالعمل خود بیان کرده است که دندانهای کشیده شده انسانی باید به عنوان منابع پاتوژن با منشاء خونی در نظر گرفته شود.
از سوی دیگر مطالعات مختلفی نشان دادهاند که میکروارگانیزمهای موجود در آئروسل ایجاد شده در هنگام تراش دندان کشیده شده توانایی ایجاد بیماریهای مختلف مانند پنومونی، توبرکولوز، هرپس و هپاتیت B دارند. آئروسلها دارای ابعاد µm05 یا کمتر هستند و قادرند چندین ساعت در هوای تنفسی اتاق باقی بمانند. نشان داده شده است که کلونیهای مایکوباکتریوم توبرکولوزیس در فاصله 22/1 متری از محل هندپیس دندانپزشکی تکثیر یافتهاند. از این رو منطقی است که برای انجام مطالعات آزمایشگاهی بر روی این دندانها، خطر انتقال عفونت در نظر گرفته شود.
در مطالعات مختلف از محلولهای متفاوتی از جمله کلرامین 0/5 درصد و 1 درصد، سدیم هیپوکلریت با غلظتهای 20/0 درصد، 6/2 درصد و 1 درصد، فرمالین با غلظتهای 1 درصد و 15 درصد، سدیم آزید 3 درصد، گلوتارآلدهید 2 درصد، اتانول 05 درصد، گاز اوزون، اشعه گاما و اتوکلاو جهت ضدعفونی یا استریل کردن دندانها استفاده شده است.
بیشتر بخوانید: روش های نگهداری دندان ها
یکی از مهم ترین مواردی که ممکن است بر روی نتایج مطالعات آزمایشگاهی تأثیرگذار باشد، شرایط نگهداری نمونههای دندانی پس از کشیدن آنها، روشهای ضدعفونی و استریل و مدت زمان نگهداری نمونههای دندانی میباشد. محققان دستورالعملهایی را برای کنترل عفونت دندانهای کشیده شده ارائه نمودند که شامل موارد زیر بودند: دندانهای کشیده شده بایستی اتوکلاو شوند؛ اگر دندانهایی که بایستی استریل شوند، حاوی آمالگام هستند، به هیچ وجه نباید در اتوکلاو استریل شوند؛ بلکه بایستی به مدت 2 هفته در محلول 15 درصد فرمالین نگهداری شوند.
همنین محققان در مطالعهای دیگر به این نتیجه رسیدند که استریل نمودن دندانها با اشعه گاما در عین کارایی مناسب جهت استریل نمودن، حداقل تاثیر را نیز بر خصوصیات مینا و عاج خواهد داشت. این مطالعه نشان داد که محلول نگهداری دندانها (Storage media) و مدت زمان نگهداری دندانها (فاصله زمانی بین کشیده شدن و انجام تحقیق) بر روی ساختار دندان، میزان نفوذپذیری نسوج دندانی، خواص مکانیکی و شیمیایی دندانها تأثیرگذار است.
محققان مشاهده نمودند که نوع محلول نگهداری و مدت زمان نگهداری بر محتوای کلسیم، پتاسیم، سدیم و فسفر تاثیر معنی داری دارد و نگهداری در محلولها میتواند تاثیر منفی بر محتوای معدنی مینا داشته باشد.
در دو مطالعه بررسی مروری جداگانه به این نتیجه رسیدند که بهتر است جهت مطالعات آزمایشگاهی سیستمهای Adhesive از نمونههای دندانی که حداکثر 6 ماه از کشیدن آنها گذشته باشد، استفاده نمود. گزارش کردند که استریل نمودن با اتوکلاو و گاز اتیلن اکسید تاثیری بر خصوصیات عاج ندارد.
بیشتر بخوانید: میزان سایش تارجیس در مقابل مینا، چینی و کامپوزیت
همچنین مشاهده نمودند که شیوه نگهداری دندانها بر استحکام باند کششی آنها تاثیر میگذارد. در صورتی که تعداد کافی دندان تازه کشیده شده در اختیار نبود، آنها دندانهای نگهداری شده در کلرامین 1 درصد و دندانهای فریز شده در دمای 25- درجه را توصیه نمودند. براین اساس هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر محلولهای مختلف ضدعفونی کننده، روش استریل کردن نمونهها با اتوکلاو بر استحکام باند کامپوزیت به مینا و ارزیابی نوع شکست بود. فرضیه صفر مطالعه این بود که محلول نگهداری و اتوکلاو تاثیری بر استحکام باند برشی کامپوزیت به مینا ندارد.
براساس نتایج مطالعه حاضر فرضیه صفر مطالعه قابل تایید بود چرا که نوع محلول نگهداری و اتوکلاو تاثیر معنی داری بر استحکام باند نداشتند. مطالعات مختلف، روشهای گوناگون نگهداری نمونههای دندانی کشیده شده را مورد بررسی قرار داده اند مانند فریز نمودن یا نگهداری در دمای یخچال، نگهداری در آب مقطر، نرمال سالین، بافر فسفاته، اتانول، کلرامین، تیمول و فرمالین. بعضی از محققان در مطالعه خود محلول شستشوی چشم را به عنوان یک محلول خوب برای نگهداری دندانها معرفی کرد. همچنین نشان دادند که بزاق مصنوعی بیشترین تاثیر را در کاهش خصوصیات مکانیکی دندانهای کشیده شده دارد. در برخی مطالعات محلول کلرآمین کمترین تاثیر را بر ساختار دندانهای کشیده شده داشته است. این محلول در دو غلظت 0/5 درصد و 1 درصد در مطالعات مختلف استفاده شده است.
امیدواریم از خواندن بخش اول مقاله ارزیابی تاثیر محلولهای استريل دندان كشیده شده بر استحکام باند برشی كامپوزيت به مینا رضایت داشته باشید. برای خواندن بخش دوم این مقاله از لینک زیر اقدام کنید.
منبع: برگرفته از مقاله دکتر بروزی نیت و همکاران چاپ شده در مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد