در این مقاله میخواهیم درباره تاثیر سیگار بر درمانهای ایمپلنت توضیح دهیم پس با ما همراه باشید.
امروز پروتز متکی بر ایمپلنت یکی از درمانهای رایج و موفق دندانپزشکی و دندانسازی است. پیشرفت در تکنیکهای جراحی و پروتزی، تغیرات در طراحی و توپوگرافی ایمپلنت و روشهای مدرن رادیوگرافی درصد موفقیت ایمپلنت را بسیار افزایش داده است. با این حال، مواردی از شکست یا مشکلات مختلفی در حین درمانهای ایمپلنت بروز میکند. از این رو محققین همواره به دنبال یافتن عوامل شکست یا عوارض درمانهای ایمپلنت هستند.
عوامل بیولوژیک و بیومکانیک مختلفی مانند ترومای جراحی، آلودگی باکتریال، ضخامت استخوان آلوئولار، بیماریهای سیستمیک مانند دیابت، براکسیزم، اورلود و سیگار ممکن است باعث شکست یا ایجاد عوارضی در درمانهای ایمپلنت شوند. شناسایی این عوامل و اهمیت آنها به طور قطع در موفقیت درمانهای ایمپلنت تاثیر دارد. از میان موارد فوق، سیگار یکی از مهمترین عوامل مخاطرهآمیز موفقیت ایمپلنت دندان است. به طوری که اغلب مطالعات میزان شکست ایمپلنت در افراد سیگاری را بیش از 2 برابر افراد غیر سگاری ذکر کردهاند.
وجود سموم متعدد و مواد سیتوتوکسیک موجود در سیگار تاثیرات مختلفی در روند سیرکولاسیون، ترمیم و سلامت بافتی دارد. خاصیت سیتوتوکسیک سیگار به علت وجود بیش از 4000 نوع از گازهای سمی و شیمیایی در آن است. در ادامه اشاره مختصری به تاثیر سیگار بر درمانهای ایمپلنت میشود.
خاصیت منقبض کنندگی عروق نیکوتین باعث کاهش خونرسانی مویرگی به بافتها میشود. به همین دلیل در هنگام تهیه ساکت ایمپلنت افراد سیگاری، به طور معمول ساکت خشکتر از افراد غیر سیگاری دارند.
کاهش میزان گردش خون، کاهش تولید کلاژن، افزایش میزان فیبروینوژن و کربوکسی هموگلبین خون، نقصلن در عمل نوتروفیلها و ماکروفاژها و چسبندگی پلاکتها، کاهش تولید پروتئین سلولی و در نتیجه چسبندگی فیبروبلاستها باعث نقصان در ترمیم بافتی در سیگاریها میشود. همچنین نیکوتین باعث ترکیب مونوکسیدکربن به جای اکسژن با هموگلوبین و کاهش تنش بافتی میشود.
شکست ایمپلنتهای دندانی از لحاظ زمانی به دو دسته زود یا دیر تقسیم میشوند. شکستهای اولیه بین مراحل جراحی و پروتزی به علت اختلال در روند ترمیم بافتی و عدم استئواینترگیشن میباشد. در این موارد یم بافت فیبروزه در اطراف ایمپلنت تشکیل میشود.
عدم شکست کامل ایمپلنت به معنای موفقیت حتمی آن نیست. یک ایملنت موفق بایستی در درجه اول از لحاظ زاویه و موقعیت به نحوی باشدکه امکان قراردادن اجزای پروتزی روی آن وجود داشته باشد. یکی از مهمترین عوامل در ارزیابی میزان موفقیت ایمپلنت دندان میزان تحلیل استخوان در اطراف ایمپلنت است. در یک مطالعه به ارتباط سیگار با تحلیل استخوان پرداخته شده است. نتایج نشان داد که سیگاریها به طور محسوسی دارای نواحی بیشتر تحلیل استخوان در اطراف ایمپلنتها در مقایسه با غیر سیگاریها بودند.
سیگار به طور معمول به عنوان کانتراندیکاسیون برای انجام روشهای گرافت با هدف افزایش کمیت استخوان و سینوس لیفت برای جایگذاری ایمپلنت محسوب میشود. نسبت شکست در افراد سیگاری که درمانهای رژنراتیو ایمپلنت و سینوس لیفت در آنها انجام شده است را 3.6 برابر افراد غیرسیگاری گزارش کرده اند.
در مطالعهای در گذشته موفقیت درمان ایمپلنتهایی را که با روش جراحی سینوس لیفت باز انجام شده بود در افراد سیگاری به طور چشمگیری کمتر از افراد غیرسیگاری گزارش کردند. همچنین احتمال شکست و اکسپوز مواد گرافتی و ممبران در افراد سیگاری که درمانهای رژنراتیو ایمپلنت داشتهاند، بسیار بالا گزارش شده است.
به طور کلی سیگار بر کلیه درمانهای ایمپلنت تاثیر منفی میگذارد و یکی از عوامل مهم مخاطره آمیز در درمانهای ایمپلنت است. میزان شکست ایمپلنت، عوارض بعد از درمان و میزان تحلیل استخوان مارجینال، در افراد سیگاری به طور معنیداری بیش از غیرسیگاریهاست. همچنین درصد شکست روشهای GBR و سینوس لیفت در ایمپلنتهای افراد سیگاری بیش از افراد غیرسیگاری است.
تاثیرات منفی سیگار با تعداد سنوات مصرف ارتباط مستقیمی دارد. موفقیت ایمپلنت در افرادی که سیگار را ترک کردهاند، به نسبت، مانند افراد غیر سیگاری است. تاثیرات منفی سیگار در فک بالا بیش از فک پایین تست. در سیگاریها درصد موفقیت ایمپلنتهایی که دارای خشونت سطحی متوسط هستند، بیش از ایمپلنتهای دارای خشونت سطحی کم است.
قبل از شروع درمان ایمپلنت برای افراد سیگاری بایستی تاریخچه کامل پزشکی از بیمار گرفته شود. به عنوان مثال در بیماران دیابتی، سیگار به عنوان یک عامل مضاعف احتمال شکست ایمپلنت دندانی را چندین برابر افزایش میدهد.
در خانمهای سیگاری که بعد از یائسگی از جایگزینی هورمونی برای درمان و جلوگیری از پوکی استخوان استفاده میکنند، احتمال شکست ایمپلنت بیش از افرادی است که از این جایگزینها استفاده نمیکنند.
به طور کلی در مورد افراد سیگاری متقاضی درمان ایمپلنت پیشنهاد میشود که تاریخچه کاملی در مورد تعداد، سنوات و سابقه استعمال دخانیات از بیمار گرفته شود. تاثیرات منفی سیگار بر موفقیت ایمپلنت دندانی به طور کامل و همچنین در نواحی خاصی مانند ناحیه خلفی فک بالا برای بیماران بیان شود. اثرات مثبت و اهمیت ترک کامل سیگار در موفقیت درمان شرح داده شود.
منبع: مقاله تاثیر سیگار بر درمتنهای ایمپلنت دکتر کتابی چاپ شده در مجله دندانپزشکی اصفهان
امیدوارم از خواندن مقاله تاثیر سیگار بر درمانهای ایمپلنت رضایت داشته باشید.
در ادامه نظرات خود را برای ما قرار دهید.