در این مقاله میخواهیم بخش دوم بررسی اباتمنتهای پیچی در محل اتصال با فیکسچر با روش المان محدود در موقعیت دندان لترال برای شما قرار دهیم. پس با ما همراه باشید.
برای مطالعه بخش اول مقاله بررسی اباتمنتهای پیچی در محل اتصال با فیکسچر با روش المان محدود در موقعیت دندان لترال از لینک زیر استفاده کنید.
با توجه به نتایج حاصل بر حسب تنش و کرنشهای اعمالی در نقاط بحرانی میتوان نتایج کلی زیر را برداشت نمود:
در سیستم بیودنتا، تنش به نسبت کمتری در محل تماس اباتمنت و فیکسچر بر انواع اباتمنت زاویهدار پیچی صلب به نسبت اباتمنت مستقیم دو تکه همراه با پیچ نگهدارنده وارد میشود. در قسمت بالای محل تماس بر روی اباتمنت، اباتمنتهای زاویهدار، مشاهده میشود که تنش اعمالی بیشتری به اباتمنت با زاویه کمتر اعمال میشود. تنش وارده بر اباتمنت مستقیم در قسمت بالاتر از محل اتصال در مقایسه با اباتمنتهای زاویهدار مقدار به مراتب کمتری را نشان میدهد. با مقایسه مقادیر تنش و کرنش در محدوده تماسی، اباتمنتهای زاویهدار در حالت کلی مقاومت به شل شدگی کمتری از خود نشان میدهند.
با مقایسه اتصال اباتمنتهای یک تکه (پیچی صلب) و دو تکه (پیچی همراه با پیچ نگهدارنده) تنش کمتری به اتصال اباتمنتهای دو تکه اعمال میگردد.
در سیستم نئوبیوتک (سی ام آی)؛ با مقایسه بین قسمت بالای محل اتصال فیکسچر و اباتمنت در دو نوع اباتمنت زاویهدار (17 و 27 درجه) دو تکه همراه با پیچ نگهدارنده و دو نوع اباتمنت مستقیم (ترمیمی و صلب پیچی) یک تکه پیچی، مشاهده میشود که اباتمنتهای یک تکه تنش به مراتب کمتری را متحمل میشوند. در محل تماس فیکسچر و اباتمنت، اختلاف بین تنشهای اباتمنتهای زاویه دار و مستقیم کمتر بوده ولی با این وجود، تنش در محل تماس در اباتمنتهای دو تکه بیشتر میباشد.
در مقایسه محل تماس مشاهده میشود که تنش وارده در هر دو نوع اباتمنت زاویه دار تقریباً باهم برابر میباشد، هرچند مقدار وارده بر اباتمنت 27 درجه تا حدودی بالاتر میباشد. مقایسه بین دو اباتمنت مستقیم حاکی از تنش وارده بیشتر در محل تماس بر اباتمنت صلب پیچی نسبت به اباتمنت ترمیمی است که این امر ناشی از نوع طراحی و ارتفاع بیشتر آن نسبت به نوع ترمیمی و همچنین تفاوت در جنس آنها میباشد. از سوی دیگر، با توجه به تفاوتهای ساختاری، دو نوع اباتمنت مستقیم و تغییر قطر با شیب تندتر در اباتمنت ترمیمی، تنش بیشتری بر آن در قسمت بالاتر از محل تماس اعمال میشود.
در سیستم دنتیوم (ایمپلنتیوم)؛ با توجه به نتایج حاصل از اباتمنتهای زاویهدار، مشاهده میشود که تنش بیشتری بر محل تماس بر اباتمنت 27 درجه نسبت به اباتمنت 17درجه اعمال میشود، از این رو، در محدوده تماس فیکسچر و اباتمنت مقاومت به شل شدگی اباتمنت 27درجه بیشتر از اباتمنت 17 درجه بود.
در مقایسه اباتمنت دؤال (Dual) و کمبی (Combi)، تنش وارده بر اباتمنت دو تکه، در محل تماس به مراتب کمتر از نوع یک تکه بود که علت این امر میتواند ناشی از درگیری مستقیم بین اباتمنت یک تکه پیچی صلب و فیکسچر برقرار باشد؛ چرا که، به دلیل پیچی بودن تماس مستقیم ایجاد شده وضعیت صلب تری بین فیکسچر و اباتمنت برقرار میگردد. در قسمت بالای محل تماس بر اباتمنت دو تکه، تنش بیشتری اعمال شده که نشانگر برتری نسبی در طراحی نوع صلب پیچی میباشد که میتواند در اثر شیب کمتر قسمتهای مخروطی (تیپر) آن باشد.
در مقایسه بین سیستمهای مختلف نتایج زیر قابل دستیابی میباشند:
با مقایسه صورت گرفته بین اباتمنتهای مستقیم دو سیستم بیودنتا و نئوبیوتک مشاهده میشود که در محل تماس با فیکسچر، تنش بالاتری بر محل اتصال در سیستم بیودنتا اعمال میشود. با مقایسه اباتمنت 17 درجه در هر دو سیستم مشاهده میشود که تنش بالاتری در محدوده اتصال بر اباتمنت زاویهدار سیستم بیودنتا اعمال میشود. در محدوده تماسی، تنش بمراتب بیشتری بر اباتمنت 27 درجه سیستم بیودنتا اعمال شده که حاکی از مقاومت به شل شدگی بیشتر این سیستم نسبت به سیستم نئوبیوتک است.
تنشهای وارده بر محل تماس بیودنتا کمتر از ایمپلنیتوم بوده که با مقایسه طرحهای مختلف مورد استفاده در هر دو سیستم، مقاومت به شل شدگی در ایمپلنتیوم بیشتر بوده است. با مقایسه قسمت فوقانی اباتمنت در هر دو نوع اباتمنت انتخابی مذکور قابل مشاهده است که، تنش وارده بر بیودنتا بیشتر از اباتمنت ایمپلنتیوم بوده است.
تنش وارده بر محل تماس اباتمنت با فیکسچر، در بیودنتا کمتر از ایمپلنتیوم بوده، لذا در حالت پیچی نیز وضعیت بهتری برای اباتمنت ایمپلنتیوم نسبت به سیستم بیودنتا در برابر شل شدگی وجود دارد.
در مورد اباتمنتهای 17 درجه زاویهدار دو سیستم، با مقایسه محل تماس و قسمت بالایی آن بر روی اباتمنت میتوان نتیجه گرفت، وضعیت مقاومت در برابر شل شدگی در سیستم بیودنتا خیلی بهتر از سیستم ایمپلینتوم بوده که ناشی از ارتباط پیچی مستقیم اباتمنت بیودنتا در مقابل اباتمنت دو تکه نئوبیوتک میباشد.
در مورد اباتمنتهای زاویه دار 27 درجه دو سیستم، همانند حالت 17 درجه، در محدوه تماسی تنشهای بالاتری بر اباتمنت بیودنتا اعمال میگردد. از نظر اباتمنتهای زاویه دار و چگونگی شل شدگی، وضعیت سیستم بیودنتا بهتر میباشد.
با توجه به موارد مذکور برخی نوآوریهای خاص که مربوط به مقاله بررسی اباتمنتهای پیچی در موقعیت دندان لترال میباشند را میتوان بیان داشت.
از جمله این موارد، میتوان به بررسی دندان شماره دو که در مطالعات پیشین کمتر مورد توجه بوده است ،اشاره نمود. از سوی دیگر به منظور انطباق نتایج تئوری تحقیق با مطالعات بالینی و تجربی، استئواینتگریشن غیر صد در صدی و شرایط میکروگپ لحاظ گردید. اغلب مقالات ،نیروی عمود بر سطح سوپراستراکچر را به عنوان نیروی وارده بر ایمپلنت و مجموعه دهان و دندان لحاظ کردهاند، اما در واقعیت و با رجوع به کتب مرجع و تحقیقات بالینی مشاهده میشود که علاوه بر نیروی اکلوزالی، سایر نیروها ،گشتاورها و … نیز بر مجموعه مذکور اعمال میگردند.
درتحقیق حاضر با اعمال انواع بارهای وارده سعی شد شرایط واقعی بارگذاری لحاظ گردد که این مورد برای اولین بار مورد تحلیل قرار گرفته است. در برخی مقالات به دلیل پیچیدگی هندسهی فک، المانهای مناسب انتخاب نشدهاند، این در حالی است که مطالعه حاضر با بررسی اشکال متنوع المانها، تعداد المان و نودها، و با تحلیل چندباره و بهینه سازی المانها، سعی شده تا نتایج بهینه (اپتیمال) حاصل گردند.
استفاده از مدلهای واقعی ایمپلنت با بهره گیری از اسکنرهای مدرن دو و سه بعدی، و در نظر داشتن نهایت دقت در مدل سازی ایمپلنتی فکین و رعایت جزئیات خاص طراحی از قبیل جزئیات پیچها ،شیارهای داخلی و خارجی، میکروتردها و سلف تپینگ برای تطابق نتایج با مطالعات تجربی، از دیگر نوآوریهای برجسته تحقیق بوده است. این در حالی است که در برخی مقالات ایمپلنتهای استوانهای با سطحی صاف که میزان تنش را کمتر از حد انتظار در سطح تماس استخوان-ایمپلنت اعلام میدارند، در نظر گرفته شده است. جامعهی آماری بالا (103 مجموعه ایمپلنتی) و در نظر داشتن تنوع در انتخاب ایمپلنت از نظر سیستمی، موجب افزایش دقت در روند تحقیق گردیده است.
بررسی رفتار استاتیکی، دینامیکی، سیکلی و حرارتی مجموعههای ایمپلنتی و اعمال جداگانه و همزمان انواع بارها موجب تطبیق بهتر نتایج حاصل با نتایج تجربی گردیده است.
قابل ذکر است که تمامی این موارد با در نظر داشتن روند انجام تحقیق قابل شناسایی میباشد.
امیدواریم از خواندن بخش دوم مقاله بررسی اباتمنتهای پیچی در محل اتصال با فیکسچر با روش المان محدود در موقعیت دندان لترال رضایت داشته باشید.
منبع: برگرفته از مقاله دکتر ارسلانلو و همکاران چاپ شده در مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد
در ادامه نظرات خود را برای ما قرار دهید.