در ادامه مقالات بخش دانستنیهای علمی سایت لابراتوار دندانسازی لترال میخواهیم بخش اول مقاله بررسی اباتمنتهای پیچی در محل اتصال با فیکسچر با روش المان محدود در موقعیت دندان لترال برای شما قرار دهیم. با ما همراه باشید.
موفقیت ایمپلنت دندانی، به پایداری اولیه و طولانی مدت، یکپارچگی آن و عوامل موثر در طراحی آن، مانند جنس، ابعاد و اندازه، روش کاشت، عوارض ناشی از بافت نرم اطراف و در نهایت پیچیدگیهای مکانیکی، شامل طراحی اباتمنت و تکنیک مورد استفاده برای پیچ اباتمنت، به منظور اتصال به ایمپلنت، بستگی دارد. اکنون تلاشهای زیادی در جهت کاهش مشکل شل شدن پیچ و شکست آن، به ویژه در موارد جایگزینی تک دندان صورت گرفته، لیکن این معضل هنوز مرتفع نگردیده است.
شل شدن پیچ، عوارضی همچون، شکایت بیمار از دردناک بودن، بیماریهای پریودنتال زخم، تورم و عدم ثبات پروتز برای بیماران به دنبال خواهد داشت. طبق بررسیهای به عمل آمده حداکثر نیروی محکم کردن پیچ، باید 57% نیروی مورد نیاز جهت شکست پیچ باشد؛ تا حد مطلوبِ محکم کردن حاصل شود. انجام این طراحی در دهان ممکن نیست، چرا که اندازه پیچ تابع اندازه دندان است و استحکام اتصال استخوان و ایمپلنت محدودیت بیولوژیکی ایجاد میکند. در صورت کاربرد اصول مهندسی در محدوده حفره دهان مشکلات بالینی کمتر میشود. جهت برقراری اتصالی محکم و حفظ آن میزان نیروی پیش بار باید بیشتر از نیروهای اکلوزالی باشد. برای همین در این مقاله به بررسی اباتمنتهای پیچی در محل اتصال با فیکسچر با روش المان محدود پرداختهایم.
بیشتر بخوانید: رابطهی نوع اتچمنت با میزان رضایت بیماران
پیش بار واقعی در سیستم ایمپلنت بسته به پرداخت و پالیش سطوح، طرح پیچ، مواد و اصطکاک بین اجزا میباشد. در دهانِ بیمار، مشاهده پیچ شکسته و یا شل شده اباتمنت از دو بعد قابل ملاحظه است. اولاً با جایگزینی و مهارتهای تکنیکی در تشخیص و حذف عواملی که باعث اعمال بار نابجا در سیستم شدهاند، اباتمنت و ایمپلنت قادر به انجام فانکشن مجدد هستند.
ثانیاً مکانیسم شکست ایمن در پیچ اباتمنت، به عنوان زنجیره ضعیف اتصال، میتواند از ایجاد مشکلات جدیتر، ممانعت نموده و از سایر اجزا و بافتهای اطراف محافظت نماید و در واقع، اتصالی که قویتر باشد میتواند با انتقال نیروهای بیشتر باعث آسیب رساندن به استخوان شود. دربرگیرندگی محکم اجزا ضدچرخشی در ایمپلنت و اباتمنت، توزیع نیروها را از طریق گوشهها ممکن میسازد و باعث ممانعت از چرخش پیچ اباتمنت میگردد؛ لذا مجموعه ایمپلنت اباتمنت خمیده شده، در صورت وجود تلرانس چرخشی زیاد، هنگام اعمال نیروها، پیچ اباتمنت میتواند تحت نیروهای پیچشی و خمشی قرار گرفته و شروع به شلشدن نموده و در نهایت، بشکند ولی اگر اباتمنت و ایمپلنت محکم یکدیگر را در برگرفته باشند،
توزیع نیروها از طریق این ساختار یکپارچه و در سیستم دو قطعه از طریق گوشههای هگز صورت میگیرد. در این حالت افزایش عمق و یا ارتفاع هگز، قدری به محافظت پیچ اباتمنت، در برابر نیروهای خمشی، از طریقِ انتقال نیرو به دیگر اجزا کمک میکند. برخی دیگر از مطالعات، کاهش ارتفاع هگز را در ایجاد تغییرات معنیدار، در شل شدن پیچ و یا کاهش نیروی لازم برای باز کردن آن بعد از اعمال نیروها در سیکلهای طولانی مدت، مؤثر ندانستهاند و علتِ آن را بیشتر مرتبط با تورک معکوس باز کردنِ اباتمنت در اولین بار بعد از محکم کردن پیچ دانسته اند. در صورت وجود آزادی چرخشی، تورک مناسب پیچ اباتمنت، به تنهایی قادر به ممانعت از چرخش اباتمنت حول ایمپلنت در حد تلرانس چرخشی و سایش گوشهها نمیباشد و این نیرو به تنهایی کفایت نمیکند. نکته بسیار مهم دیگر، به غیر از اعمال تورک مناسب، تطابق کافی و تماس کامل سطوح متقابل است.
در غیر اینصورت اعمال نیرو سبب چرخش اجزا ضدچرخشی اباتمنت، حول ایمپلنت میشود؛ ولی مطالعات دیگر با در نظرگرفتن اینکه موقعیتهای اولیه قرارگیری با یکدیگر متفاوت است، جابجایی چرخشی اباتمنت را حول ایمپلنت در محدوده مشابهی گزارش نمودهاند. مشاهدات نشان میدهد، اعمال نیروهای خارجی باعث اضمحلال تدریجی پیشبار شده و سپس بهخاطر ارتعاشات و سایش سطوح متقابل و آزادسازی تنش نهفته پیچها شل میشوند. در سیستم اتصال اباتمنت- ایمپلنت، پیچ اباتمنت نقش مرکزی برای پایداری مکانیکی و مقاومت خستگی ایفا میکند. پیچ اباتمنت ایدهآل نیازمند به داشتن قطر حداقلی قسمت سری، شل نشدن، مقاومت خستگی بهینه، توانایی در برابر اضافه بار، توانایی بالا در انتقال و تحمل بار میباشد. به طور تئوریک، اتصال خارجی نوع هگز، میتواند مستعد شل شدگی در حالتی باشد که پیچ اباتمنت بایستی در برابر بارهای وارده مقاومت داشته باشد. در مقابل، نوع اتصال داخلی، موجب توزیع بار در سطح فیکسچر شده که میزان شل شدگی را کمتر میکند. بنابراین، اخیراً، در اکثر ایمپلنتها از اباتمنتهای نوع داخلی استفاده میشود.
امروزه، با استفاده از اباتمنتهای داخلی و مکانیزم اتصال پیچیِ اباتمنت-ایمپلنت، برخی مسائل مکانیکی از قبیل شل شدگی به هنگام تجاوز بارهای اکلوزال از میزان تعریف شده یا تغییر شکلهای در اثر خزش در محل تماس اباتمنت-ایمپلنت مرتفع میگردند. طرح اتصال در محل اتصال ایمپلنت- اباتمنت، ممکن است بر عملکردِ پروتز ایمپلنت، تأثیر بگذارد. برخی دیگر از محققان پیش بار واقعی به دست آمده در اجزاء را وابسته به طرح نهایی اتصال و اصطکاک بین اجزا، با هندسه و خصوصیات مواد دانستهاند. برخی دیگر روی آلیاژها و خواص آنها جهت کاهش شل شدن پیچ تأکید داشتهاند.
داشتن درک صحیحی از تمرکز تنش در ایمپلنتها که تحت تأثیر شکل رزوه، گام پیچ، عرض، ارتفاع و عمق رزوه و زاویه تمایل ایمپلنت میباشند؛ برای ارزیابی شکست مجموعه ایمپلنت، اباتمنت و پیچ ضروری بوده و بدین منظور از روش المان محدود برای پیشبینی نقاط دارای بیشترین پتانسیل شکست تحت تأثیر بار استفاده میشود.
از این رو هدف این تحقیق بررسی چگونگی اعمال تنش بر محل اتصال اباتمنت و ایمپلنت در موقعیت دندان لترال بود تا مقاومت به چرخش و شل شدگی آنها را از طریق روش المان محدود مورد ارزیابی قرار دهد. بدین منظور از اباتمنتهای پیچی یک تکه و دو تکه همراه با پیچ نگهدارنده برای حالت اباتمنتهای زاویهدار و مستقیم استفاده شد تا ارزیابی مورد نظر به شکل صحیحی انجام گیرد.
طبق مطالعات پیشین، گزارش شده است که در شرایطی ممکن است تنشهای کمتر از حد نهایی استخوان موجب شکست استخوان گردد؛ معمولاً در چنین شرایطی، علت عمده، خستگی ناشی از بارهای سیکلی و ارتعاشی میباشد که منجر به شکست خستگی شده و به تبع آن شکست زودهنگام استخوان پیش از رسیدن تنشهای وارده به حد نهایی را در پی خواهد داشت. با توجه به ساختارهای متفاوت اباتمنت، انواع مختلفی در درمانهای ایمپلنتی مورد استفاده قرار گرفته که هریک از آنها به دلایل مختلفی از قبیل ایجاد پایداری اولیه بالاتر، جلوگیری یا به حداقل رساندن میکروگپ، جلوگیری از شل شدن اباتمنت و بهینه نمودن مقاومت خستگی ساختار اباتمنت مورد استفاده قرار میگیرند.
در بررسی اباتمنتهای پیچی به این نتیجه رسیدیم که یکی از عواملی که موجب ایجاد وضعیت خستگی و متعاقب آن شکست زودهنگام درمان ایمپلنت میگردد، شل شدن اباتمنت یا پیچ نگهدارنده آن میباشد. اباتمنتهای مرسوم معمولاً دارای سه نوع طراحی اصلی بوده که شامل طرح مخروطی، طرح قفل اصطکاکی، سیستم اس پیلاین (Spline) و طرح پیچی میباشند. طرح پر کاربرد اتصال اباتمنت به فیکسچر، طرح پیچی است که این طرح با در نظر داشتن ویژگیهای خوب ارائه شده توسط رزوههای پیچی، بیشتر مورد توجه تولیدکنندگان ایمپلنت بوده است. هر چند در بین سیستمهای ایمپلنتی موجود، از سایر طرحهای ذکر شده نیز استفاده شده است، ولی به دلیل تکثر کاربرد طرح پیچی و اینکه خود دارای دو نوع طراحی متفاوت میباشد، بررسی به صورت مجزای آن مورد توجه این تحقیق بوده است.
بیشتر بخوانید: تأثیر اندازهی اباتمنت بر استحکام کششی
در طراحی اباتمنتهای پیچی، طرح نخست، اباتمنتهایی با انتهای رزوه دار بوده که مستقیماً بارزوههای موجود در قسمت فیکسچر درگیر شدند. به این طرحها معمولاً اصطلاح صلب یا پیچ دار اطلاق میشود.
طرح دوم در اباتمنتهای پیچی استفاده از پیچ نگهدارنده بوده که از داخل سوراخ ایجاد شده در سرتاسر اباتمنت عبور کرده و نهایتاً در قسمت انتهایی با فیکسچر محکم میگردد؛ این طرح نیز معمولاً با اصطلاح اباتمنتهای دوتکه با پیچ نگهدارنده شناخته میشوند. هر دو سیستم در بین سازندگان سیستمهای ایمپلنتی طرفداران خود را دارد، از اینرو در این قسمت از تحقیق بررسی اباتمنتهای پیچی، به بررسی دقیقتر این دو نوع اباتمنت پرداخته تا با مقایسه بین آنها بهترین نوع اباتمنت پیچی انتخاب و معرفی گردد. در این راستا، تحلیلهای المان محدود تحت انواع بارگذاریها صورت گرفته و نتایج حاصل از آنها برحسب انواع اباتمنتها و سیستمهای ایمپلنتی تهیه گردیدهاند.
طبق این نتایج که نشانگر محلهای ضعف در اباتمنت و همچنین نقاط بحرانی در محل اتصال در انواع مجموعههای ایمپلنتی میباشند، میتوان نتیجه گیری در مورد انتخاب بهترین نوع اباتمنت را به منظور داشتن بهترین نتایج در راستای جلوگیری از شل شدن اباتمنت یا پیچ نگهدارنده انجام داد.
امیدوارم از خواندن بخش اول مقاله بررسی اباتمنتهای پیچی در محل اتصال با فیکسچر با روش المان محدود در موقعیت دندان لترال رضایت داشته باشید.
برای مشاهده بخش دوم این مقاله از لینک زیر استفاده کنید.
در ادامه نظرات خود را برای ما قرار دهید.