در مقاله امروز میخواهیم به بررسی آزمایشگاهی میزان سایش تارجیس در مقابل مینا، چینی و کامپوزیت بپردازیم. این مقاله در بخش دانستنیهای علمی وبسایت لابراتوار دندانسازی لترال قرار دارد با ما همراه باشید.
در سالیان اخیر در ترمیمهای تمام چینی پیشرفتهای چشمگیری حادث شده است. با توجه به خصوصیات بارز چینی لازم است به قدرت سایندگی بالا و شکنندگی که از نقاط ضعف آن محسوب میشود اشاره کرد. محققین تا به امروز در تلاش بودهاند که به یک جایگزینی مناسب برای آمالگام در ترمیمهای خلفی، دست یابند. همیشه یکی از اصلیترین نگرانیها در مورد کامپوزیتهای خلفی، سایش اکلوزالی بوده است که حاصل آن پیدایش مواد جدیدی از جمله سرومرها میباشد. بر اساس ادعای کارخانههای سازنده، سایش این مواد مشابه مینا میباشد. برای بررسی این فاکتور اساسی تصمیم گرفتیم که مقاومت سایشی این ماده را در مقابل چینی، کامپوزیت خلفی و مینای دندانی بصورت آزمایشگاهی مورد مطالعه قرار دهیم.
در مطالعهای برای مقایسه سایش مینای دندان (سانترال بالا) آلیاژ طلا (تیپIII ) و چینی رایج (با چهار سطح آماده سازی متفاوت) صورت گرفت. براساس این مطالعه چینیهای خشن و پرداخت نشده سایش بیشتری در مینا ایجاد کرده و سایش طلا در مقابل چینی خیلی سریع اتفاق افتاد.
تحقیقی بر روی سایش مینا در تماس با محل اتصال فلز- چینی (دو نوع فلز قیمتی و غیرقیمتی) انجام شد و نتیجه گرفتند که سایش مینا در قسمتی که در تماس با چینی بوده بیش از ناحیه در تماس با فلز است و در نمونههایی که زاویه تماس چینی- فلز در آنها 60 درجه بوده است، ترکهایی در چینی مشاهده شد. تحقیق نشان داد که مینای دندان در مقابل چینی رنگ آمیزی شده (سرامکو دایکور) 2 تا 5 برابر بیشتر از چینیهای رنگ آمیزی نشده دچار سایش میشود و این سایش در مقایسه با سایش مینا مقابل طلا حدود 10 تا 15 برابر است.
در تحقیقات دیگری نشان دادند که در بین آمالگام، کامپوزیت و چینی، چینی ویتادورآلفا و بدنبال آن IPS empress بیشترین سایش را بر روی مینای دندان ایجاد میکنند. چینی گلیز شده و گلیز نشده میزان سایش یکسانی بر روی دندان ایجاد میکنند اما سایش توسط چینی پالیش شده بطور واضحی کمتر بود. سایش مینا در مقابل طلای تیپ III مشابه چینی Dicor MGC و کمتر از چینی Vita mark II و IPS empress بود. سایندگی آلفا پرسلن و Duceram مشابه هم بوده و هر دو این مواد نسبت به چینی Vita mark II قدرت سایندگی بیشتری دارند.
چینی Duceram سایندگی بیشتری از چینی فلدسپاتیک دارد. مینا سایش کمتری از رزین کامپوزیت داشته اما سایش تارجیس با مینا تفاوتی نشان نمیدهد. چینی امگا 900 و Finesse تخریب کمتری از چینی سرامکو II بر روی دندان دارند.
هدف این تحقیق مقایسه میزان سایش تارجیس درمقابل چینی ویتا VMK95، کامپوزیت تتریک سرام HB و مینای دندانی در شرایط آزمایشگاهی است.
برای تعیین میزان سایش معمولاً دو روش بکار میرود:
- حجم برداشته شده
- کاهش ارتفاع عمودی
تعیین کاهش ارتفاع (روشی که در این مطالعه به کار رفته است) از نظر کلینیکی ارتباط بیشتری با کاهش ارتفاع عمودی اکلوژن دارا میباشد.
در این مطالعه سایش مینا کمتر از کامپوزیت و تقریباً مشابه با سایش تارجیس بود. در این تحقیق مشابه نتایجی که از بسیاری تحقیقات دیگر گرفته شد، چینی بعنوان یک ماده ترمیمی ساینده معرفی شده است و حتی براساس مطالعه حاضر میزان سایش تارجیس در برابر چینی حدود 5/3 برابر بوده است.
تارجیس جایگزین خوبی برای طلا در مواردی که نیاز به زیبایی بیشتری است میباشد. اما برای بررسی موفقیت کلینیکی این ماده به تحقیقات بیشتری نیاز خواهد بود.
ما همیشه نگران سایش مینا در برابر چینی و همچنین سایش، تخریب و شکست کامپوزیت در برابر مینا بودهایم. از این نظر تارجیس میتواند با کسب خصوصیات مکانیکی مناسب، حتی برای چینی وکامپوزیت هم جایگزین مناسبی باشد. با توجه به سایشی که تمام مواد ترمیمی مورد مطالعه از خود نشان دادند، حتی الامکان بایستی از رنگ آمیزیهای سطحی برای رسیدن به رنگ و افکتهای مخصوص پرهیز نمود چرا که این نوع رنگ آمیزی بسیار آسیب پذیر است.
از تحقیق حاضر نتایج زیر حاصل شد.
میزان سایش تارجیس حدود 5/3 برابر چینی است.
سایش کامپوزیت تتریک سرام HB در مقایسه با تارجیس اختلاف معنی داری نداشته اما این سایش در کامپوزیت بیشتر بود.
سایش مینا در مقایسه با تارجیس اختلاف معنی داری نداشته، اما این سایش در تارجیس بیشتر بود.
امیدواریم از خواندن مقاله بررسی آزمایشگاهی میزان سایش تارجیس در مقابل مینا، چینی و کامپوزیت رضایت داشته باشید.
منبع: برگرفته شده از مقاله دکتر قنبرزاده و همکاران چاپ شده در مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد
در ادامه نظرات خود را برای ما قرار دهید.